IVD Meerjarenperspectief 2025-2027

Vandaag publiceert de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) haar eerste Meerjarenperspectief, waarin te lezen valt hoe de inspectie haar toezicht de komende drie jaar vormgeeft. De inspectie richt de aandacht de komende jaren op vier onderwerpen: opleiden, trainen en oefenen (1); cultuur, leiderschap en gedrag (2); regelgeving en procedures in veranderende omstandigheden (3) en de opbouw van de veiligheidsorganisatie (4).

Onder druk van de veranderende veiligheidssituatie in de wereld verlegt Defensie de aandacht naar de eerste hoofdtaak: het beschermen van het eigen grondgebied en dat van bondgenoten. Ook de IVD bezint zich op de vraag wat de verschuiving naar de eerste hoofdtaak betekent voor haar werkzaamheden. Haar eigen hoofddoelstelling, namelijk het bevorderen van de veiligheid van alle medewerkers bij Defensie, verandert daardoor niet. Veiligheid is immers operationele noodzaak.

De komende jaren sluit de inspectie nauw aan bij deze veranderende context door haar toezicht nadrukkelijker te richten op veiligheid als onderdeel van de operationele gereedstelling van eenheden via de vier toezichtlijnen. Militairen gaan meer oefenen, de organisatie wil de regeldruk verlagen en zij experimenteert met alternatieve manieren van werven en opleiden. De inspectie kijkt of Defensie aan alle voorwaarden voor veilig werken heeft voldaan en of de kansen om de veiligheid te versterken voldoende zijn benut. In het toezichtjaarplan voor 2025, dat in november gepubliceerd en met de Tweede Kamer gedeeld wordt, zijn de prioriteiten binnen de toezichtlijnen voor komend jaar nader gedefinieerd.