Defensie - Veiligheid bij inzet

Onderzoeksopzet - Veiligheid bij inzet in het buitenland: tekortkomingen opgelost?

21-08-2024  Militaire inzet in het buitenland vindt veelal plaats onder verzwarende en vaak onvoorspelbare omstandigheden. Deze omstandigheden kunnen negatieve effecten hebben op de veiligheid van het betrokken personeel. Het waarborgen van de fysieke veiligheid en de gezondheid van het militaire personeel is van groot belang. Uit het oogpunt van risicobeheersing is het essentieel dat Defensie aanbevelingen die volgen uit onder andere onderzoeksrapporten van de IVD daadwerkelijk uitvoert en daarmee geconstateerde tekortkomingen adequaat oplost.

Probleemstelling

Een krijgsmacht die in staat is om zijn militairen langdurig zo fit en gezond mogelijk in te zetten, behoudt niet alleen de operationele capaciteiten, maar versterkt ook het moreel en het vertrouwen van het personeel in de organisatie. 

Naar aanleiding van eerdere interne en externe onderzoeken volgen aanbevelingen die de veiligheid raken. De IVD gaat onderzoeken in hoeverre Defensie gedane aanbevelingen heeft opgevolgd en eerder geconstateerde tekortkomingen heeft opgelost.

Centrale onderzoeksvragen

  • Hoe zijn bij Defensie risicomanagement en toerusting ten behoeve van de fysieke veiligheid en gezondheid van het militaire personeel tijdens inzet van de landmacht1ingericht?
  • In hoeverre heeft Defensie de geconstateerde tekortkomingen in risicomanagement en toerusting tijdens de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van inzet verholpen?

1 Vastgesteld is dat veel aanbevelingen betrekking hebben op het Commando Landstrijdkrachten (CLAS). Dat is verklaarbaar omdat de landmacht het merendeel aan mensen en middelen van de inzet door Defensie levert. Hierdoor levert onderzoek gericht op het CLAS de meeste veiligheidswinst op.

Onderzoeksaanpak

De IVD brengt de mate van risicobeheersing, daarbij voorkomende afwegingen, context en achterliggende factoren in kaart met behulp van interviews, documentenstudie en onderzoek ter plaatse. Voor de analyse zal de inzet in Litouwen, enhanced Forward Presence (eFP) in ogenschouw worden genomen. De inspectie heeft een vaste werkwijze voor het uitvoeren van haar onderzoeken vastgelegd in het IVD-onderzoeksprotocol. Dit protocol is te raadplegen op de website van de IVD.

Relatie met overige onderzoeken en instanties

Eerder heeft de IVD vanuit haar meerjarenprogramma onderzoek gedaan naar inzet in het buitenland, met name de inbedding van veiligheidsmanagement en beheersing van veiligheidsrisico’s daarbij. Het hierboven genoemde onderzoek is hier indirect een vervolg op.

Publicatie

De Inspecteur-Generaal Veiligheid biedt het uiteindelijke onderzoeksrapport aan de bewindspersonen van Defensie aan. Zij sturen het vervolgens conform de Aanwijzingen inzake de rijksinspecties binnen zes weken naar de Tweede Kamer, al dan niet voorzien van een beleidsreactie. De IVD plaatst het rapport dan op haar website, waarmee het rapport openbaar is.